DROP YOUR LINK HERE

Saturday, January 08, 2011

sumbang mahram


Assalamualaikum w.b.t..
 Salam 1 Malaysia semua :)

Hari ni nak lari sikit dari topik Nieshh yang balik2 mencari kerja dan resah dgn keadaan tiada kerja. Hihihi.
 Okeh. Semalam saya ni baca paper, sebenarnya saya jarang baca paper, serius. Hahaha. 

 Jadi, bila saya baca je certain topic tu, Saya rasa macam terkejut je.
 Rata2 kes merogol ialah perogol yang kenal dgn mangsa seperti datuk, bapa saudara dan kadang2 bapa sendiri. 
 Memang terkejut la saya , sbb tak terfikir pun saya mereka ni sanggup buat macam tu. Kerana nafsu macam2 blh jd. 

 Bagi yang tak tahu apa sumbang mahram tu sini saya explain kan.
 Sumbang mahram ialah perbuatan zina yang dilakukan oleh seseorang yang ada pertalian darah/nasab (keturunan) dengan mangsa. Sebagai contoh ayah merogol anak, datuk merogol cucu, abang merogol adik dan seumpamanya.
Kalau sabit kesalahan , pesalah blh dikenakan penjara minima 6 tahun dan maksima 20 tahun serta sebatan sehingga 24 kali.
Mengikut berapa tahun dia dah buat kerja tu.

Sebenarnya dalam hal macam ni kita tak blh nak salahkan siapa2, semua pun salah kan. Ini dari sudut pandangan saya la. 
 Saya rasa org2 macam ni terikut2 dgn budaya barat. Almaklumlah dkt sana tu adik dgn kakak la, Macam2 la. Pengaruh negatif memang cpt meresap dalam diri manusia kan.

 Dalam byk2 kes ni, yang saya baca semalam la saya mmg terkejut. Seorang datuk , dah tua, tapi dia sanggup rogol cucu dia yang masih kecil. Ada la dlm 6thn dia rogol cucu dia tu, sejak cucu dia umur 8thn lagi.
 Dah tua macam tu pun tak insaf. Aihh. Hairan.

 Harap2 kita semua dijauhkanlah dari benda macam ni.
 Simpang malaikat 44.
 Palis2.


 Sorry, tulisan tak nampak, Google je tajuk tu . Confirm jumpa :)


7 orang kiud berbicara:

AiDa AzRyN said...

huh! macam2 kes skrg kan?menakutkan je..

fLo said...

eeeiii...pelik hooo xda perasaan ka...darah daging dikpun...nang apa jak pemikiran org kedak ya...

niesh™ said...

aida : itulah. macam semua orang pun tak dpt dpercayai.

flo : yala. trok oo. masa kcik2 anak ya la di psg pampers, dh besar , dkerja. trok bha.

Afeeq said...

ssh orang neqtowk eyh ....yarlarh dunia towk penuh pancaroba

niesh™ said...

afeeq : yala. pelik2 manusia zaman knek tk.

cik zaza said...

tu lah.. sanggup ahli keluarga sendiri nk buat macam tu kan..
kalo org lain buat kat anak contohnya bukan main marah smpai nak buang dari keluarga tapi tak malu pulak buat anak macam tu..manusia..manusia..

niesh™ said...

cik zaza : itulah kan. kmana la pergi nya hati perut diaorang tu.